Bisnes Internet Dan Copywriting

Bisnes online - kamalhelmi.com

Bisnes online dan copywriting

 

Bisnes Internet Dan Copywriting.

Para usahawan bisnes internet memang tidak dapat lari dari copywriting, dimana-mana sahaja akan terlihat ayat copywriting.

Ya, iklan memang ada dimana-mana sahaja. 

Tapi ramai yang menjual secara online terutamanya di facebook tidak benar-benar faham untuk buat ayat jualan ini.

Saya kongsikan step penting dan paling mudah untuk bina ayat iklan yang mampu menjual.

Bisnes online - kamalhelmi.com

Targeted Audience And Copywriting

Step1:
Kenali produk – senaraikan ciri-ciri produk, kemudian setiap ciri-ciri tersebut huraikan manfaat untuk pelanggan.

Step2:
Kenali prospek – apa impian dan apa masalah mereka yang produk kita boleh bantu.

Step3:
Ok, sekarang sudah boleh mula bina ayat menjual.

Skrip asas copywriting;
1. Headline dan sub-headline
2. Masalah prospek
3. Perkenalkan produk dan manfaat produk
4. Impian prospek
5. Arahan bertindak

Kemudian, semak kembali ayat iklan yang tetah siap dibina dengan perkara-perkara asas ini;
1. Gaya bahasa yang digunakan
2. Pelanggan faham mesej yang disampaikan
3. Naikkkan motivasi pelanggan
4. Pengaruh pelanggan buat apa yang kita mahu

Step4:
Kini giliaran tuan/puan pula. Pratikkan apa yang telah saya kongsikan, jika ada persoalan sila kemukakan di ruangan komen. 

Semoga bisnes internet tuan/puan akan terus berkembang maju.

=========================================

[Kamus Copywriting - Membantu tuan/puan membina ayat
yang mampu menjual, yang beremosi, yang berpengaruh
dan yang terbukti berkesan. ]

RM1000 Untuk Blogger Malaysia – Ebook Free Download

blogger malaysia dan duit online

Buat duit dengan blog…

 Posting khas ini untuk para blogger malaysia buat duit dengan blog.

Rugi rasanya jika anda ada blog tapi tidak buat duit dengan blog tersebut. Mungkin anda pernah memperoleh wang dari banner iklan di blog anda. Tapi berbaloikah? Anda sahaja yang ada jawapanya. Saya nak beri anda RM500 bantuan 1 malaysia BR1M x2 = RM1000… Mahu?

Saya bukan nak kongsikan bagaimana nak dapatkan bantuan 1 malaysia BR1M sebanyak 2 kali. Tapi saya nak kongsikan bagaimana anda sebagai blogger malaysia mampu menjana pendapatan RM1000  melalui blog.

 

Cara-cara:

  1. Hanya buat 1 aktikel dan letakkan beberapa banner pada blog anda.
  2. Download ebook percuma (Ebook RM1000 Pertama Anda Di Internet).
  3. Ikut step by step apa yang telah dikongsikan dalam ebook tersebut.
  4. Mula jana duit online anda sekarang.

 

Ebook free download yang hot!!! Lihat sahaja post di facebook ini, dah ramai yang download dan mula buat duit online. Klik disini ].

 

Saya tidak akan cerita secara panjang lebar di sini, anda boleh download ebook tersebut dan ikut langkah demi langkah.

blogger malaysia ebook free download

Ebook RM1000 Pertama Anda Di Internet…

Download Ebook RM1000 Pertama Anda Di Internet sekarang. [ klik disini ]. Saya tidak jamin esok atau lusa link download ini masih berfungsi atau tidak, kerana saya akan tutup ia pada bila-bila masa sahaja.

 

Kongsikan pendapat anda setelah membaca ebook tersebut di ruangan komen yaa, anda juga digalakkan share post ini dan berkongsi ilmu untuk menambah pendapatan bersama rakan-rakan blogger yang lain. Tak nak laa anda seorang sahaja yang berjaya kan…

Terima kasih, blogger malaysia sekalian kerana membaca perkongsian ini, semoga beri banyak manfaat.

Peluang perniagaan baru dengan pemasaran di facebook

 

pemasaran facebook

PEMASARAN facebook telah menjadi trend terkini. Apa sahaja produk yang boleh dijual akan dijual di facebook. Secara tidak langsung facebook telah membuka 1 peluang perniagaan kepada semua penggunanya. Dari produk fizikal ke digital, dari produk terpakai ke produk berjenama baru, apa jua produk dan perhidmatan yang boleh dijual telah pon dijual di facebook.

UNTUK menjual di facebook adalah sangat mudah, anda boleh menjual melalui akaun anda sendiri atau mengwujudkan fan page untuk memasarkan produk anda. Saya sangat sarankan anda menggunakan fan page.

TETAPI, untuk mendapatkan jualan yang baik, anda memerlukan ilmu dan pengalaman. Saya sendiri gemar menjual produk dan perhidmatan di facebook. Lebih-lebih lagi nasib saya sungguh baik bila setiap perhidmatan yang saya tawarkan sangat mendapat sambutan, syukur alhamdulillah. Mudah ke menjual di facebook ini?

email respond

Klik ikon disebelah, masukkan kod  topik = peluang perniagaan, kongsikan bisnes anda di facebook dengan saya, boleh saya like fan page anda…”

Menjual produk atau perhidmatan mengikut trend.

facebook malaysia

Pengguna facebook di Malaysia yang semakin meningkat…

UNTUK anda mudah menjual di facebook, anda ikut sahaja trend produk yang sedang dijual di facebook. Anda lihat ramai yang jual baju kurung di facebook, ia adalah 1 peluang perniagaan untuk anda sebenarnya. ‘Follow the demand’.

JUAL apa yang mereka jual di facebook. Ini menunjukkan produk tersebut ada permintaan dan pengguna facebook telah sedar akan kewujudan produk tersebut. Ia sememangnya menjadi trend untuk membelinya di facebook. Bukan tidak boleh mencuba atau meneroka peluang baru, tetapi ia memerlukan teknik pemasaran yang lebih luas untuk memperkenalkan produk dan mencari pelanggan baru.

Facebook adalah percuma.

ANDA tidak memerlukan kos sewa domain dan hosting, hanya memerlukan fan page menggantikan website dan anda boleh upload berapa banyak gambar produk yang anda mahukan. Platform facebook juga adalah sumber trafik yang sangat besar.

facebook dan bisnes

Pasarkan produk anda melalui facebook sekarang…

email respond “Masukkan kod  topik = pemasaran facebook, saya akan menjawab segala persoalan dan memberi idea untuk memajukan bisnes anda!

HAMPIR semua pengguna facebook akan membuka dan melihat akaun facebook mereka setiap hari. Mereka terdiri dari pelbagai latar belakang kehidupan. Jika anda tahu untuk jual produk atau perhidmatan anda kepada siapa yang sepatutnya, in syaa Allah proses pemasaran facebook anda akan lebih mudah. Bagaimana nak pasarkan produk atau perhidmatan di facebook?

Pelbagai kaedah pemasaran facebook.

facebook fan page

Fan page adalah trend terkini untuk menjual…

KAEDAH pemasaran di facebook ada yang percuma dan berbayar, anda perlu menggunakan setiap tools yang disediakan dengan sebaik-baiknya untuk meningkatkan jualan produk atau perhidmatan anda.

JADIKAN post di wall, image timeline cover, album image anda sebagai tools marketing. Ia adalah kaedah pemasaran percuma. Untuk pemasaran yang berbayar, anda boleh menggunakan pengiklanan facebook (fb ads). Boleh dikatakan fb ads ini adalah program pengiklanan yang sangat berkesan dan murah.

Peluang perniagaan yang mampu menjana pendapatan jangka panjang.

SEMEMANGNYA peluang perniagaan yang telah anda nampak di facebook mampu menjana pendapatan jangka panjang. Mengapa? Kerana adalah sangat mudah untuk anda dapat terus berkomunikasi dengan semua pelanggan dan bakal pelanggan anda.

Like fan page

Like fan page kamalhelmi.com …

SAYA memang percaya dengan ayat pelanggan kita akan terus jadi pelanggan kita. Melalui facebook fan page, mereka yang telah like fan page anda adalah pelanggan dan bakal pelanggan anda. Secara tidak langsung anda telah mengikat mereka untuk setia dengan apa yang telah anda tawarkan.

HUBUNGAN ini boleh menjadi lebih personal jika anda add pelanggan anda menjadi friends anda. Kelebihannya, anda akan mengenali mereka dengan lebih lagi dan ini dapat memudahkan anda melakukan kajian pelanggan.

ANDA boleh berkomunikasi dengan mereka secara santai dan jika anda melakukan promosi terus kepada mereka sekalipun, ia akan dapat perhatian yang lebih dan ia kelihatan tidak terlalu mendesak. Anggaplah semua pelanggan anda seperti rakan baik anda.

 

Bisnes Online | Mula Menjana Duit Secara Online Hari Ini Juga (Part 2)

 

bisnes online poster

SELAMAT menyambut tahun baru 2013, apa azam baru anda? Anda sudah lakarkan dalam bentuk peta minda untuk apa yang hendak dicapai, bagaimana gerak kerja dan langkah yang perlu diambil? Siapa insan-insan yang perlu ada untuk membantu anda dan siapa pula insan yang perlu anda bantu? Sudah tetapkan masa, bila ia akan tercapai? Semuanya penting untuk membantu anda dalam proses mencapai matlamat anda. Ambil sedikit masa untuk merancang, kerana jika anda gagal merancang, anda telah merancang untuk gagal.

POST ini adalah sambungan dari post terdahulu, Bisnes Online | Mula Menjana Duit Secara Online Hari Ini Juga (Part 1) pada 30 Dec 2012 tahun lepas. Hehehe, jaraknya setahun untuk anda berpeluang baca sambungan dari post ini. Dan 2 lagi kaedah yang anda tunggu-tunggu untuk memperolehi pendapatan dengan bisnes online ini adalah…

Bisnes online yang ke-4 adalah Program Dropship.

bisnes online dropshipping

Kaedah droship yang mudah…

INI adalah model bisnes di antara penjual (anda) dan pembekal. Anda hanya perlu mempromosikan produk menggunuakan platform di internet untuk menghasilkan jualan seperti facebook dan blog. Proses penyediaan stock, pembukusan dan penghantaran adalah tanggungjawab pembekal. Dengan model bisnes seperti ini, anda telah mengurangkan risiko dengan hanya perlu mengeluarkan modal yang rendah dan tidak perlu menyimpan stock.

MUDAH bukan untuk memulakan bisnes online anda dengan kaedah dropship? Apa yang perlu anda fokus adalah kaji permintaan pasaran, kemudian cari pembekal barangan yang memberikan kemudahan dropship. Anda tentukan peratus keuntungan yang anda sasarkan. Dapatkan gambar serta maklumat produk dari bembekal/dropshipper, seterusnya anda boleh susun strategi untuk memasarkanya.

SAYA sendiri pernah menggunakan kedah dropship ini kerana ingin mencuba dan belajar bagaimana mahu jual produk secara online, alhamdulillah banyak yang setelah saya pelajari dalam beberapa bulan lalu untuk buat duit dengan kaedah ini. Saya memasarkan produk saya hanya malalui blog dan banyak input baru yang telah saya dapat, terutamanya teknik pemasaran menggunakan blog. Untuk pasaran antarabangsa saya menggunakan platform ebay, saya menjual produk fizikal dari penyedia dropship antarabangsa antaranya dari negara China.

email respond Klik ikon disebelah, masukkan kod  topik = Dropship, jika nak tahu lebih, cara nak success dengan dropship, saya akan kongsikan…”

Dan bisnes online yang terakhir ialah Program Affiliate.

bisnes online affiliate

Hanya mempromosikan link affiliate…

PROGAM ini ada sedikit persamaan dengan Program Dropship, tetapi agent affiliate hanya perlu mempromosikan link affiliate mereka sama ada ia menjual produk fizikal atau digital. Kaedah yang paling efektif untuk promosikan produk affiliate ini adalah dengan menggunakan pemasaran email atau dipanggil email auto-responder.

MELALUI program afflliate ini anda tidak memerlukan modal untuk bermula, bahkan proses membayaran pun anda tidak perlu uruskannya. Segala jualan yang telah berjaya anda hasilkan akan disimpan melalui affiliate tracking dan penganjur program affiliate akan membayar komisyen kepada anda mengikut hasil jualan yang telah direkodkan.

Contoh link affiliate : www.ProdukAffiliate.com/?id=AffiliateID

INI adalah antara bisnes online yang mula-mula saya cuba dan ia tidak  mengecawakan. Walaupun  setiap cabaran affiliate yang saya sertai hanya mendapat 2 atau 3 sale sahaja tetapi ia adalah titik tolak untuk saya terus kekal menjadikan bisnes online sebagai kerjaya saya sepenuh masa. Sekarang saya masih lagi belajar teknik-teknik untuk menjadi affiliate yang berjaya, in syaa Allah.

email respond Kod topik = Affiliate, siapa yang pernah join program affiliate boleh kongsikan cerita dengan saya, atau ada yang menganjurkan program affliate, beri info pada saya dan saya akan join!”

HARAP dengan serba sedikit info ini dapat menambah perkara ‘nak buat bisnes online’ dalam senarai azam tahun baru anda. Saya ada kalander 2013 dalam excel fail , mudah untuk buat perancangan setiap bulan dan boleh gantikan diary fizikal anda. Semoga tahun baru 2013 menjadi tahun murah rezeki bagi anda dan saya.

Kalander 2013

Kalander 2013 format excel…

email respond Kod topik = Kalander, nak kalande 2013 dalam format excel, nanti saya beri melalui email.”

Bisnes Online | Mula Menjana Duit Secara Online Hari Ini Juga (Part 1)

 

bisnes online

BISNES online, untuk penerangan mudahnya ialah suatu urusan jual beli di internet dengan menawarkan produk atau perhidmatan. Ramai ushawan telah beralih atau menambah medium pemasaran mereka melalui online kerana dasar permintaan dan desakkan pasaran. Anda pula bagaimana, pernah beli barang atau perhidmatan secara online? Atau anda memang sudah ada minat untuk menjadi ushawan internet dan merebut peluang ‘bisnes online‘ yang luas ini?

SAYA tidak akan bercerita panjang tentang kelebihan atau keburukan bisnes online, tapi saya akan tunjukkan jalan kepada anda macam-mana untuk buat duit dari rumah dengan bisnes online.

Jom Buat Bisnes Online

Jom Buat Bisnes Online…

1. Bisnes Online - JUALAN PRODUK FIZIKAL

PRODUK fizikal yang paling laris sepanjang tahun 2012 adalah produk wanita. Ya, wanita ada kuasa membeli yang besar dan mereka paling gemar membeli online. Antara produk wanita yang laris adalah produk kecantikan, turun berat badan, kesihatan dan pakaian. Antara sebab menagapa bisnes ini boleh buat duit selain permintaan yang tinggi, ialah kerana peluang untuk mendapat pelanggan berulang. Selagi perhidmatan kepada pelanggan anda sentiasa dijaga, mereka akan terus tertumpu kepada anda disebabkan anda telah berjaya membina hubungan kepercayaan.

BEBERAPA produk yang telah saya nyatakan tadi semuanya laris dijual dengan hanya menggunakan facebook. Sepanjang tahun ini juga saya melihat pencapaian yang memberangsangkan  dari mereka yang kebanyakannya dari kenalan saya sendiri dan juga pelanggan saya. In syaa Allah tahun 2013 giliran saya pula untuk menjual produk fizikal secara online.

 

email respond  “Klik ikon disebelah, masukkan kod  topik = Produk Fizikal, mari kongsikan bisnes online anda bersama saya, kita boleh bertukar-tukar pendapat. Saya juga sedang merancang bisnes produk fizikal saya sendiri.”

2. Bisnes Online - JUALAN PRODUK DIGITAL

CONTOH produk ini adalah seperti software, script, ebook panduan, audio dan video tutorial. Produk digital dimiliki oleh pembeli dengan cara download atau dikirim melalui email. Ia lebih mudah untuk menguruskannya dan keuntungan adalah berlipat kali ganda dari produk fizikal.

OK mari kita lihat proses penjualan produk digital dan kita ambil ebook sebagai contoh. Anda sipakan 1 ebook panduan dalam masa 1 minggu kemudian anda mula promote melalui pelbagai medium di internet. 1 ebook anda jual murah dengan harga rm20, 10 orang membelinya anda sudah untung rm200 dan anda boleh menjualnya selama mana anda suka. Cuba kira keuntungan jika anda telah ada 5-10 produk digital? Anda boleh gandakan keuntungan jika produk digital anda berharga rm80 hingga ke rm100.

SAYA juga telah mengaut keuntungan sebanyak rm1000 lebih untuk 1 sahaja produk digital yang telah saya hasilkan. Keuntungan ini saya hanya kira dalam lingkungan 1 bulan ketika saya lakukan promosi produk tersebut. Contoh ebook panduan yang di maksudkan: “Landing Page Free

 “ email respond Kod topik = Produk Digital, anda ada produk digital sendiri, saya ada tawaran untuk anda, cerita sedikit tentang produk anda dan saya akan benarkan anda promosikan produk digital anda di blog saya PERCUMA mengikut terma dan syarat.”

3. Bisnes Online - PERHIDMATAN DAN KONSULTAN

ANDA adalah freelance sebagai penyedia perhidmatan dan konsultan di internet. Ini adalah cara ‘fast cash’ di internet dengan menjual kemahiran anda. Anda juga boleh menjana pendapatan dengan menjadikan ia sebagai bisnes online anda dan menawarkan apa juga perhidmatan yang dapat membantu pengguna internet. Anda perlu mempunyai portfolio yang bagus dan rekod yang meyakinkan untuk anda menjadi tumpuan pelanggan dan pada kemudiannya mereka pula yang pasti akan mencari anda.

SEBAGAI contoh, saya senaraikan beberapa perhidmatan yang saya telah saya tawarkan sebelum ini yang mampu memberi pendapatan lumayan kepada saya.

- Service bina app viral facebook fanpage.

- Service bina app contest dan voucher  facebook fanpage.

- Service naikkan like fanpage dengan app dan fb ads.

- Service manage facebook fanpage.

- Service personal coaching fanpage for business.

…..dan lain-lain lagi lah. Kemahiran yang saya tawarkan kepada pelanggan saya kebanyakannya berkaitan dengan social media marketing (facebook).

email respond

Kod topik = Service, kongsikan service yang anda tawarkan, mungkin saya memerlukan service anda…”

 

SEBENARNYA ada 2 lagi kaedah untuk anda memperolehi pendapatan dengan bisnes online ini dan yang paling menarik ia juga tidak memerlukan modal yang tinggi dan anda juga boleh mulakannya  dengan tanpa  sebarang modal.

[bersambung...]

Post Pertama Untuk Blog Perniagaan Internet Kamalhelmi.com

 

baru mula di kamalhelmi.com

SALAM hotmat kepada semua pengunjung blog kamalhelmi.com, ini adalah entry post saya pertama dalam blog niche perniagaan internet atau bisnes online.

ANDA sedang mencari kerja kosong, kerja part time atau kerja sambilan untuk menjana pendapatan dari rumah? Ikuti update blog ini, in syaa Allah saya akan beri info, tips dan teknik berkaitan bisnes online atau peluang perniagaan di internet supaya anda –anda yang bakal menjadi ushawan internet ini memilih kerjaya ini sebagai pendapatan sepenuh masa anda. Ya, ia adalah propaganda yang paling utama saya, untuk menyebarkan hasutan kepada anda menjadi seorang ushawan yang berjaya.

meja SOHO

Dari meja SOHO…

KENAPA saya melilih niche bisnes untuk blog saya ini? Paling utamanya untuk membantu mereka menjana pendapatan secara online dan jadikan blog ini sumber rujukan yang interaktif. Saya sangat komited untuk sentiasa menyeru dan memotivasikan bangsa kita untuk mulakan perniagaan, menjadi ushawan dan berjaya menjadi pemilik kepada sesebuah perniagaan.

SAYA listkan tujuan utama blog ini dan point mana yang ada kaitan dengan anda sebagai pengunjung blog saya ini?

  1. Anda sedang mencari kerja, baru keluar universiti atau baru sahaja dibunag kerja. Saya akan menyakinkan anda bahawa sesungghnya bisnes adalah jalan utama untuk memperoleh pendapatan dan berjaya dalam hidup.
  2. Anda berusaha untuk menambah pendapatan kerana sara hidup yang semakin tinggi. Saya berikan idea-idea untuk anda menambah pendapatan dengan bisnes online dengan modal yang kecil.
  3. Anda sudah bosan makan gaji bukan kerana gaji anda tidak lumayan tetapi tidak merasa tercabar dengan hidup anda. Saya akan perlihatkan kesusahan orang  lain dan saudara seagama kita untuk jadikan platform bisnes supaya dapat membantu mereka dan menambahkan saham akhirat anda.
  4. Anda nak jadi kaya dunia dan akhirat. In syaa Allah saya beri tips-tips untuk kaya, bahagian dan menuju kejayaan dunia dan akhirat.
  5. Saya tidak mahu apa-apa, saya nak berjihad? Ya, jihad paling utama bagi umat Melayu ialah jihad ilmu dan jihad ekonomi. “Orang yang berekonomi mengikut syariat itu satu jihad seperti berjihad fisabilillah.“ & “Peniaga yang benar lagi amanah bersama-sama para nabi, orang-orang yang benar (siddiqqin) serta para syuhada’.
bisnes online book

Mulakan Menuntut Ilmu…

BAGAIMANA pula dengan konsep blog interaktif ini? Ok sebelum anda mula buat duit online, sekarang saya tanya anda pula antara 5 point di atas, yang mana menjadi asbab anda akan terus mengunjungi blog ini?

 “Klik ikon disebelah, email respond masukkan kod  topik = Tujuan Blog, pilih 5 point di atas, isi maklumat dan klik hantar”

YA, ini adalah konsep interaktif yang cuba saya ketengahkan dengan menggalakkan pembaca terus berinteraksi dengan saya.

BLOG ini akan berkongsi post untuk beberapa topic utama antaranya bisnes online, pemasaran di facebook dan blog. In syaa Allah saya akan berikan post yang terbaik semata-mata membantu anda untuk mula berniaga di internet dan setersnya berjaya untuk menjadi seorang ushawan internet muslim.

SEBELUM saya akhiri post pertama saya untuk blog ini, saya beminat untuk menbantu secara langsung atau tidak langsung, saya mahu 3 orang yang bersungguh-sungguh untuk mula langkah pertama dalam dunia perniagan siber.

email respond “Klik ikon disebelah, kod topic = Perniagaan Siber, dan nyatakan minat anda untuk memulakan bisnes online.”

IN SYAA ALLAH saya akan bantu anda secara PERCUMA dan secara ‘kawan-kawan’ sesama Islam.

“Mari kita bersama-sama jihad ekonomi”